Alla inlägg den 6 januari 2010

Av Jonas Hansson - 6 januari 2010 08:25

Enligt Expressen


Arktisk kyla drar in över Sverige på onsdagen - och det är viktigt att klä sig rätt. 
- Kläderna får inte sitta för hårt åt, säger Harry Sepp som är överlevnadsexpert.

Temperaturer på mellan minus 20 och minus 40 väntas under onsdagen och det är viktigt att klä sig på rätt sätt i kylan. Harry Sepp är överlevnadsexpert på Civilförsvarsförbundet, och han förespråkar att klä sig i lager-på-lager vilket är ett klassiskt tips.
- Men vad många inte vet att det inte är klädesplaggen i sig som gör att man håller värmen, utan den uppvärmda luften mellan plaggen. Det är därför viktigt att inte klä sig för tajt eftersom risken då finns att man börjar svettas. Svetten kan sedan göra plaggen fuktiga vilket gör att man fryser ännu mer, säger han.

Viktigt med halsduk

Förutom mössa och vantar är det också mycket viktigt att ha halsduk på sig.
- På halsen har vi två stora halspulsådror som för blod till hjärnan, och om inte halsen skyddas kyls blodet ner, säger Harry Sepp.
För den som måste vara utomhus i kylan är det viktigt att vara observant på tecken på förfrysning.
- Det första tecknet på att man är för kall är att man känner sig frusen och det nyper till i kinderna. Nästa steg är huttringar, då man ofrivilligt ryser till. Därefter följer ofrivilliga köldskakningar. Känner man av något av detta skall man först och främst röra på sig, till exempel hoppa, och sedan försöka komma inomhus, säger Harry Sepp.

Tidigare månad - Senare månad
Ovido - Quiz & Flashcards